Maijasdotter – en kommande bok

Tryckfilerna för min bok om farmor Alina sändes till tryckeriet den 7 september 2020. Det blev en 240 sidor tjock bok och den trycks på Printon i Tallinn. Förlaget är Boklund Publishing. Det är en stor glädje att arbetet är färdigt, och det kommer att bli mycket spännande att få boken i handen kring 24 september. Bokens pris blir 25 €.

Boken presenteras så här på omslagets baksida:

Författarens farmor Alina växer upp i fattigdom och misär i finska Soini men är på väg mot en ljusnande framtid i en ny språkmiljö. På den vägen ingår några år i Amerika då hon drömde om sin älskade. 

Alina kämpar med sin bakgrund. Hennes mor har fött fyra utomäktenskapliga barn. Hon vet inte vem hennes far är. Hon vill inte bära sitt namn Maijasdotter. Men hon finner en väg till försoning med sin bakgrund.

Boken beskriver händelser i slutet av 1800-talet fram till sekelskiftet. De har ägt rum på bestämda platser i en historisk tid, men hur de skett har lämnats till författarens fantasi. Det finns få autentiska dokument utöver kyrkböcker och mantalslängder. Inga dagböcker eller brev har påträffats. Berättelsen kompletteras med sägner som speglar den lokala historien långt före den tid boken beskriver.

Pärmbilden är en detalj från ett porträttfoto tagit av en studio i New York, The Harlem. Jag är tacksam att kusin Hans Ahlsved gav mig det fina porträttet, så fint inramat. Hela porträttet avbildas på inre pärmfliken.

Vägen till försoning med sin bakgrund hittar Alina dels via samtal med präster, men framför allt i den undervisning som ges av den nye skolläraren i byn, Gustav Wilhelm Pass. Han förstärkte den evangeliska väckelsen påtagligt och den blev också viktig för Alina.

En speciell karaktär ges boken av de många dialoger som är skrivna på Terjärvdialekt. Det kan eventuellt ge huvudbry i början åt sådana som inte är förtrogna med österbottniska dialekter, men samtidigt ger det äkthetskänsla åt berättelserna.

Min tacksamhetslista är lång och ingår i slutet av boken. Alla kusiner med makar och barn som varit med i forskningen ska ha sin del av tacket. Jag har också fått möjlighet att använda några fina foton från Henrik Wistbackas och Bengt Björks familjealbum. De finns lite här och var och framför allt i ett fotogalleri i slutet av boken.

Boken kommer att presenteras den 26 september kl 11 i Soini, Kuninkaantupa, och samma dag kl 15 i Kortjärvi byagård.

Komplettering 12.9: Om bokens historia

Lämna en kommentar