I backspegeln

Ett år håller på att gå mot sitt slut. Vi brukar då vanligen titta lite i backspegeln på året som gått. När jag gör det idag kollar jag inte på Greta, inte heller på Brexit eller Trump. Det gör många andra. Jag vill utnämna Årets kvinna: riksdagsledamot Päivi Räsänen.

Hon har trätt fram i stället för de biskopar som svikit vårt land. Hon har blivit polisanmäld två gånger och suttit i förhör i många timmar. Inte för sin åsikt, utan för att berätta vad Bibeln säger. Och hon står för det.

Nu skriver HS (27.12.2019) att riksåklagare Raija Toiviainen låter bli att starta förundersökning för en del terroristbrott. Samma riksåklagare ansätter Räsänen för att hon citerat Bibeln.

En av de biskopar som gett ett löfte att verka på Bibelns grund men inte gör det är nyvalde biskopen av Borgå stift. I sin valkampanj bedyrade han att han vill verka för sammanhållning i stiftet. I sitt vinterprat 25.12 (finns på Arenan) skärpte han däremot motsättningarna genom att gå till frontalangrepp mot dem som står vid det som Bibeln lär, alltså en betydande del av hans stift. Citat från Arenans löpsedel: ”Biskop Bo-Göran Åstrand: Pride är ensamhetens motsats.”

Räsänen frågar med all rätt i en tweet (29.12, fri översättning från finska): ”Som vanlig medlem väjer jag inte för mitt ansvar för läget i kyrkan, men jag undrar vilket ansvar kyrkans ledare har? Har man gömt bort Guds ord undervisning och undvikit svåra frågor i strävan att nå allmän popularitet?”

I fornkyrkan sa man att en biskop utses för att bli martyr. Vilka är dagens martyrer i Finland? Åtminstone inte biskoparna.

Lämna en kommentar