Arvostelujen otteita

Heinäkuun loppuun mennessä ei ole ilmennyt vielä lehtiarvosteluja. Teol tri Reijo Arkkila on lähettänyt tiedoksi esittelynsä, jota ei ole vielä julkaistu, mutta hän on antanut luvan poimia otteita.

Ola Österbacka tunnetaan pitkäaikaisena Evangeliföreningenin Vaasan opiston rehtorina. 1980-luvulla hän julkaisi hyvän dogmatiikan Toivon tunnustus (Hoppets bekännelse). Vuodesta 2008 hän on toiminut vapaan luterilaisen seurakunnan pastorina Vaasassa.
Nyt Ola on tarttunut uudenlaiseen haasteeseen: romaanin kirjoittamiseen. Hän kertoo isänäidistään Alinasta, Maijantyttärestä. Vaikka kirja on siis romaanimuotoinen, siinä ankkuroidaan tapahtumat taidolla  ja lujasti ajan tapahtumiin ja historiaan.

Alina on syntynyt vuonna 1878 Soinissa. Tämän pienen keskisuomalaisen seurakunnan elämään kuvataan onnistuneesti. Rippikoulusta nostetaan esiin rovasti Johanssonin opetus Kristuksen työstä meidän edestämme: ”Kristus otti koko maailman synnit itselleen. Hän otti kaikkien rikollisten synnit. Hän otti prostituoidun synnit. Hän otti murhaajan synnit. Hän maksoi kaikkien puolesta, niin että kaikki välttyisivät helvetin rangaistukselta.” (s.54) Siinä on koko maailman autuus.

Sitten Alinan tie vie ”piiaksi” Teerijärven Kortjärvelle ja edelleen Amerikkaan. …
Samana kesänä 1901, kun Alina palasi Teerijärvelle, tuli sinne Djupsjöbackaan uusi opettaja Gustav Wilhelm Pass. Teerijärvellä syntyi Passin aikana väkevä evankelinen herätys. Kirjassa kuvataan taitavasti nuoren opettajan koskettavaa raamatunopetusta. …
Kirjassa on siis paljon faktatietoa historiasta. Muutamassa kohdassa sitä olisi voinut olla enemmänkin: Evankelinen herätysliike Soinissa, Teerijärviläisten hengellinen toiminta New Yorkissa ja Passin vaikutus Teerijärven seurakunnassa.