Några röster om Maijasdotter

En intervju i Radio Vega Österbotten 23.10.2020 av Pia Lagus (20:44).

I väntan på egentliga recensioner av boken presenteras här bokanmälningar i två finska tidningar.

Järviseutu (Alajärvi, Soini, Vimpeli och Lappajärvi) har en presentation av boken genom ett reportage av Aarre Löytömäki på webbplatsen www.jarviseutu-lehti.fi den 25 september. Artikeln har rubriken: ”Alina Katajamäen erikoinen elämä ilmestyi kirjaksi – Alina Mariasdotter Katajamäki syntyi Soinin Katajamäellä”. Löytömäki tecknar en översikt över den huvudsakliga handlingen i boken, men berättar också om den resa som 28 personer, kusiner med äkta makar och några barn, gjorde till Soini i juli 2014. Också den gången hade Löytömäki en artikel i tidningen.

Ähtärinjärven uutisnuotta (Ähtäri, Soini och Lehtimäki, webbplats www.ahtarinjarvenuutisnuotta.net/) hade den 30 september en stort uppslagen artikel, skriven av Soinibon Kalle Järvelä: ”Ola Österbackalta kirja isoäidistään: Maijasdotter kertoo Alinan tarinan”. Järvelä berättar ingående om bokens bakgrund och upplägg.

 

Några röster om boken

Lutherska Bekännelsekyrkans Facebook-sida skriver Ingvar Adriansson bland annat:

Boken är gripande och handlar om författarens farmor som redan vid sex års ålder får vara med om att huset där hon bor brinner ner. … Boken blir spännande när Alina söker sig bort ifrån Soini och ett 100 km norrut till Kaustby. … Boken är inte bara gripande och spännande utan också uppbygglig. … Det är i dessa många samtal med präster och denne gudfruktige skollärare [G W Pass] som bokens andliga styrka ligger. Författaren visar här också sin egen goda kunskap i praktisk teologi. Dessa många tillfällen som kommer upp i boken är alldeles utmärkta exempel på god själavård. Unga och nyutbildade präster har mycket att lära här.

Privata anonyma röster:

Den Tärjärbo som inte läser den måste vara galen.

Det är ett otroligt forskningsarbete som du har gjort. Förutom alla intressanta fakta som presenteras, så tycks du också vara en skicklig romanförfattare.

Hon läser sällan böcker, men din bok har hon sträckläst och tyckte att den var fantastiskt bra.

Jag är imponerad av hur initierat och ibland humoristiskt du skildrar den tidens tänkesätt och levnadsvillkor och hur skickligt du bakar in samtal som ger en fantastisk själavård till nutida läsare.

Mitt ödmjuka tack – Gud allena äran!