Maijantytär

Kirja Maijasdotter julkaistiin ruotsiksi syyskuussa 2020 ja on nyt myös tullut suomennettuna. Suomennoksen on tehnyt Alajärvellä syntynyt Liisa Kovero, joka on saanut avustajakseen Soinin Puntalassa syntyneen Annikki Rannanpään. Julkaisutilaisuus oli Soinin seurakuntatalossa 8.6.2022 klo 13.30. Tässä kirjan tekijän (II-luokan) videoesitys.

Alina isä on nyt löytynyt! Tässä kertomus.


Kirjan hinta on nyt 15 €, ja siihen sisältyy postitus kun tilataan seuraavalla osoitteella:
Liisa Kovero, Länsirannantie 555, 70800 Kuopio; puhelin: ‭050 528 7041‬, sähköposti: lkkovero [at] gmail.com.

Kustantaja: OF system, Koulukatu 11 A 9, 65100 Vaasa; ola.osterbacka [at] icloud.com, puh 050 339 6383.
Voidaan ostaa kirjakaupoista, verkkokaupoista, sekä Soinin Kuninkaantuvasta. Vaasan seudulla voi hakea tekijältä (soita 050 339 6383!).


Kirjan takakannen teksti:

KIRJAILIJAN ISÄNÄITI ALINA
kasvaa köyhyydessä ja kurjuudessa suomenkielisessä Soinissa, mutta on matkalla kohti valoisampaa tulevaisuutta uudessa kieli­ympäristössä. Sillä tiellä kuluu muutamia vuosia Amerikassa, missä hän haaveilee rakaste­tustaan.

Alina taistelee taustansa kanssa. Hänen äitinsä on synnyttänyt neljä aviotonta lasta. Alina ei tiedä, kuka hänen isänsä on. Hän ei halua käyttää nimeään
Maijantytär. Mutta hän pääsee sovintoon menneisyytensä asioiden kanssa. Tähän myötävaikuttaa paikka­kunnalla tapahtuva voimakas evankelinen herätys.

Kirja kuvailee tapahtumia 1800-luvun lopusta vuosi­sadan vaihteeseen. Ne ovat tapahtuneet määrä­tyissä paikoissa historiallisena aikana, mutta miten ne ovat tapahtuneet on jäänyt kirjailijan mielikuvituksen varaan. On harvoja aitoja dokumentteja kirkon­- ja henkikirjojen lisäksi. Mitään päiväkirjoja tai kirjeitä ei ole löytynyt. Kertomusta täydennetään tarinoilla, jotka kuvastavat paikallishistoriaa paljon ennen kirjan kuvaamaa aikaa.

Järviseutu (Alajärvi, Soini, Vimpeli och Lappajärvi) kertoi ruotsinkielisestä alkuteoksesta 25.9.2020 verkkosivulla www.jarviseutu-lehti.fi. Jutun otsikko oli: ”Alina Katajamäen erikoinen elämä ilmestyi kirjaksi – Alina Mariasdotter Katajamäki syntyi Soinin Katajamäellä” ja artikkelin tekijä oli Aarre Löytömäki. 9.6.2022 sama toimittaja teki jutun julkaisutilaisuudesta.

Ähtärinjärven uutisnuotta (Ähtäri, Soini och Lehtimäki, verkkosivulla www.ahtarinjarvenuutisnuotta.net/) julkaisi 30.9.2020 soinilaisen Kalle Järvelän artikkelin: ”Ola Österbackalta kirja isoäidistään: Maijasdotter kertoo Alinan tarinan”. Sama lehti julkaisi 16.6.2022 artikkelin ”Ola Österbacka kirjoitti kirjan isoäidistään. Maijantytär-kirja nyt myös Suomeksi”.

Suomenkielisessä laitoksessa on erikoisuus, nimittäin paikallisten murteiden käytössä. Esimerkki Soini-Kaustisen matkan varrelta (Soini/Sääksjärvi):

– Kiitos. Te autotte meitä niin palijon, sanoi Alina.
– Ei tässä oo mittää kiittämistä. Me ite oomma saanu niin palijon hyvää Jumalalta. Vaikka me oomma menettäny kolome lapsistamma. Kaks heistä kuoli pulavuosina ja yhen lapsen vei rutto, kertoi eukko.
– Sen on täytyny olla hirvejää, sanoi Alina. Meillä on serkku, josta tuli orpo alle kaksvuatiaana. On ollut niin vaikejaa.
– Kyllä meilläki oli vaikeaa, jatkoi Anna-äiti. Mutta Jumalan armo on ollu meijän kanssamme. Iliman sitä emme ois jaksanu. Nyt ootamma vaan, että saisimma muuttaa taivaasee. 

Lue lisää:

Kirjan pdf-esittely