June Pelo 100 år

June Pelo

En släktforskarprofil med rötter i Karlebynejden fyller 100 år den 15 juni 2023. June Pelo är känd av många som en ivrig släktforskare sedan 40 år tillbaka. Hon är aktiv i den finlandssvenska släktforskningsföreningen SFHS – Swedish-Finn Historical Society (https://www.swedishfinnhistoricalsociety.org/june-pelo-stories/).

Jag fick tips av Ulf-Peter Granö om att be June Pelo hjälpa mig hitta min farmors resvägar till New York. Det var år 2014, när min forskning fick fart i samband med att vi hade en kusinresa till Soini. Hon gjorde ett effektivt arbete som jag har beskrivit i min bok Maijasdotter, som utkom 2020. Hon hade som medarbetare Alan Puromaki, en annan släktforskare med rötter i Finland.

I samband med att SFHS gör en gruppresa till Finland inom kort sände June mig en diger släktutredning över sina egen släktrötter. Hon och min mor var sjunde kusiner.

Hundraåringen är ännu fullt sysselsatt med sin kära släktforskning. Vi tackar henne för alla hennes insatser och ber Gud välsigna hennes kommande år.

Foto: privat (från Facebook)