Dokumentär om ”Maijasdotter” på gång

Frilansfilmaren Henrik Thorson har tagit initiativ till en dokumentär om farmor Alina utifrån min bok Maijasdotter. Under sommaren 2021 företog vi två inspelningsresor.

Den ena resan företog vi i juni till Terjärv där min bror Folke presenterade byamodellen i byagården och berättade om gårdarna på Österbacka och Söderbacka, och kusin Henrik Wistbacka delgav sina bilder av sin mormor som hans mamma hade förmedlat.

Den andra resan gjorde vi några veckor senare till Soini. Där träffade vi Lasse Autio och några andra på Kuninkaantupa, Hannu Lehtonen vid kyrkan och Annikki Rannanpää vid Puntalaforsen nära hennes föräldrahem, där farmor gick förbi på vägen till Myllymäki. Vi avslutade dagen på Katajamäki där Jari berättade om hur hus och gårdar såg ut vid tiden för den stora branden.

Vid byamodellen i Kortjärvi 14.6. Henrik intervjuar min bror Folke.

Under hösten görs klippning och slutfilmning i studio.