Från början av 1970-talet blev det möjligt att hålla femdagars kurser med statsbidrag. Den allra första kursen var en bibelkurs, som hölls den 14–18 december 1970. En lång tradition inleddes i juni 1971, då den första sång- och musikkursen hölls. Den blev mycket viktig för den evangeliska verksamheten, för den blev den nystartade ungdomskörens ”plantskola”.
Ett problem var att endast 16 år fyllda deltagare fick räknas med som egentliga deltagare. Kursen samlade som mest upp till 170 deltagare, av vilka bara ett tjugotal kunde räknas till godo för statsbidrag.
Under musikkursen genljöd alla tänkbara utrymmen i skolan av mer eller mindre välljudande violiner, blåsinstrument och gitarrer.
Från 1973 inleddes traditionen med lägerskriftskola, som är en verksamhetsform som fortfarande pågår. De första åren leddes skriftskolan av Ingmar Skata, kyrkoherde i Petalax som också under många år var ordförande i direktionen. Det var främst skolans lärare som skötte både undervisning och fritidsprogram under de första åren. Senare kom ”stora syskon” till hjälp, vilket var en skön avlastning för lärarna. Eftersom deltagarna i allmänhet var under 16 år kunde skriftskolan inte räknas som statsbidragskurs.
Pensionärskurserna blev i mitten av 1970-talet riktiga höjdpunkter som uppladdning i augusti inför det kommande läsåret. De samlade ofta ett femtiotal deltagare. Många kom tillbaka år efter år. Vi som var med minns med glädje profiler som Hanna och Irma från Helsingfors och Elvira från Närpes.
Också andra typer av kortkurser hölls, som bibelkurser, juniorledarkurser vävkurser och hobbykurser. Från 1980 startade bibelskolans verksamhet, men det får vi återkomma till.