Sändebudet 10/1996, Ola Österbacka

Påverkad?

I en tidning läste jag nyligen en kommentar om våra tulltjänstemän, som tvingas förhandsgranska hundratals porrfilmer. De lär ändå inte ha tagit skada till själen, vilket med syftning på alla dem som påstår något annat sades bevisa att man inte blir påverkad av det man ser.

Hur mycket skräp kan man ta in i sin hjärna utan att det medför några följder?

Vi kan ställa frågan på ett annat sätt: Hur mycket gift kan man ta in utan att det påverkar vår hälsa?

Fråga dagens miljörörelser om de anser att man utan bekymmer kan pröva olika gifter! Fråga hälsovårdsmyndigheterna varför man övervakar tillsatsämnen och miljöministeriet varför man övervakar utsläpp i naturen! Fråga AA-rörelsen och alkoholforskarna om hur droger påverkar oss! Fråga läkarna hur vår kropp börjar se ut efter några års ihärdigt rökande!

Ett svar på frågan är vår nya och ytterst stränga tobakslagstiftning. Den har kommit till för att skydda oss mot giftets skadeverkningar.

Varför tror man inte att människan själv kan avgöra vad som är bäst för henne? Varför hyllar man inte frihetens ideal?

Svaret är naturligtvis att det vi gör har konsekvenser också för andra. Allt hänger ihop. Det är ingen privatsak att sprida gifter.

 

Låt oss ställa ännu en fråga:

Är de fysiska gifterna värre än de andliga, de som påverkar vårt psyke? De intas genom ögon och öron och går rakt in i hjärnan. Har de ingen effekt?

Med travestering på ett bibelord kunde vi svara, att det inte är så farligt med de gifter som påverkar kroppen, utan sådant som förstör vår själ och hotar att föra oss till evig förtappelse är de verkligt farliga gifterna.

Jesus är sträng i sin undervisning. Han talar med skärpa i rösten om förförelsen av de minsta. Den som sysslar med sådant skulle må bättre av att bli kastad i havet med en kvarnsten runt halsen än att drabbas av den rättmätiga domen för sin gärning. Han talar om att äktenskapsbrott begås redan genom en ond lusta, uppväckt av blotta åsynen av kvinna som inte är ens egen.

Hur många pojkar och män kan se en porrtidning eller en erotisk film utan att sexuell begärelse väcks?

I Sverige har man drabbats av en lång rad av mord och våldshandlingar, som utförts av tonåringar. Varför har barn börjat med sådant?

Det bör stå helt klart för alla, att det är det flödande våldet i massmedierna som ger impulserna. Enligt aggressionsforskarna behöver inte tittandet på våldsfilmer direkt ge upphov till våldsbeteende. Det farliga är att man magasinerar en inlärning av våldet, vilket kommer fram om man känner sig hotad. Då reagerar man instinktivt enligt den modell man lärt sig och använder sig av de inlärda metoderna.

Eftersom man dessutom fått en felaktig bild av våldets verkningar genom filmens låtsaseffekter, tror man att en människa tål mycket mera än hon gör i verkligheten. Man fortsätter att sparka den redan slagne, i tron att han skall kunna stiga upp igen precis som i filmen. Men man reser sig inte i verkligheten.

 

I datorvärlden finns ett otal spel som använder sig av multimediateknik. Man har numera möjlighet att låta tonåringen själv styra pistolen eller kniven i våldsdramat med monstren. Utan att föräldrarna vet det har deras barn kanske utfört tusentals mord. Visserligen inte på riktigt, men nästan. De lever sig in i sitt rollspel, identifierar sig med hjältarna som måste ta livet av de hemska monstren och upplever en stor triumf när de lyckas göra det.

Detta sker med hjälp av en teknik, som kallas virtuell verklighet. Den kan vara till stor nytta till exempel för arkitekten, som kan låta beställaren gå in i sitt tilltänkta hus, röra sig genom dörrar till nya rum och själv bestämma vad han skall granska. En annan användning är underhåll av tekniskt invecklade föremål, som man kan vända och vrida på med muspekaren och samtidigt ta fram serviceinstruktioner med text, bild och animation.

Det är bara det att djävulen också förstår sig på att använda teknik. Han vet, att det finns tre element som kan fängsla ungdomen framför teven: våld, sex och romantik. Romantik är svårast att framställa på film. Därför är filmer med enbart romantik ute i dag. Nu behövs häftigare inslag. Tidigare var sex tabubelagt, men numera visar man allt. Det lättaste &endash; och billigaste &endash; är likväl våld. Man har så förfinad teknik i dag att vilka effekter som helst går att uppnå.

Uppenbara följder av mediernas syn på sexuallivet ser man tydligt i äktenskapets kris. Det slår hårt mot barnen, som blir allt mer mottagliga för andra intryck än de som ges i hemmet.

Hela denna industri är i penningens våld. Det som ger de bästa effekterna till minsta möjliga produktionspris går hem. Det gäller dessutom att få tittaren att stanna kvar, att inte använda avstängningsknappen.

 

Internet omtalas allt mer och har uppnått ett sug utan like. För många är det nödvändigt att lära sig söka information i detta världsvida datanät. Inte minst inom utbildningsvärlden måste man vara med.

Men hur många föräldrar vet, att deras barn kan sitta hos en granne eller i en klubblokal långt in på natten och över telefonlinjen finkammar en mängd erotiska s. k. konferenser eller laddar ner porrbilder till sin egen hårdskiva? Man har avslöjat "burkar" som erbjudit barnporr. Det är inga småsaker som serveras om man lär sig hitta. Och ungdomar lär sig otroligt snabbt.

 

Allt detta förvånar inte den som kan sin bibel. Så skall det bli i de yttersta dagarna. Jesus frågar, om Människosonen skall finna tro, när han kommer tillbaka. Det skall ha gått så långt i förvillelse, att också de utvalda, de troende kristna, skall vara allvarligt hotade.

I detta uppmanas vi att vara nyktra och vaka. Vi behöver inte veta om allt som finns. Alla behöver inte studera allt som erbjuds. Nej, vi skall vara på vår vakt så att vi inte själva blir frestade.

Framför allt bör vi rusta oss med Guds egen vapenrustning, där det främsta vapnet är en god insikt i Guds ord. Det är också viktigt hur vi väljer vårt sällskap. Alla föräldrar bör vara uppmärksamma på att det kan vara livsavgörande för ungdomen vilka kamrater och skolor de väljer.

Rustningen behöver inneslutas i ständig bön för oss själva, för våra närmaste och för alla kristna. I den miljön studsar den ondes giftiga pilar. Lusten att tillbringa nätterna med att gräva i dyngan försvinner. Det känns inte bra att mörda andra mänskor, även om det sker på låtsas. I stället framkommer ett behov att vara nära Jesus, som lovat beskydda oss och vara vår försvarare.

Artikelmeny | Logosmappen