Några foton

Den här gången tittar vi på några fotografier från början av 1970-talet. (Uppdaterat)

Först i ordningen är ”skolfamiljen”, så som vi brukade ställa upp framför skolas märke i festsalen. Bilden är tagen tidig höst 1971. Den hösten ryckte jag in i det militära, ett kvarter från skolan, där Vaasan Rannikkopatteristo höll till på den tiden.

skolfamiljen_h71Skolans husmor Ebba Krook skulle alltid sitta i mitten tillsammans med rektorn. Sedan satt lärarna på ömse sidor. Från vänster slöjdlärare och gårdskarl Erik Kullman, handarbets- och sånglärare Adéle Swenn och lärarparet Åke och Ann-Lis Lillas. Till höger sitter Alfhild Sandås och sedan tre timlärare: Fride Häggblom, som det året började som ansvarig för den nystartade musiklinjen, vårdämnenas lärare Benita Hagberg och handarbetsläraren Gunnevi Weckström. Skolans övriga personal står vid sidan. Längst till höger kanslist-vaktmästare Ruben Fransholm.

Sedan tar vi en smått pinsam bild … Det var tradition att skolan skulle ha ett Luciatåg och gå runt i internaten långt innan det dagades den 13 december. Husmor, assisterad av köksan Ulla-Maj Storsjö, var primus motor. Hon lyckades övertala Åke och mig att ställa upp som stjärngossar. Lucia var Marianne Rönnqvist.

lucia70

När vi företog våra utfärdsresor runt om i bygderna skulle flickorna klä sig i folkdräkter.  Sångläraren Adéle brukade efter ett körsångsinslag presentera flickornas hemorter med respektive folkdräkt i den ordning de gick ner. Pojkarna hade inga folkdräkter, så  de fick komma ner tillsammans.

storakoren_folkdrakter

Bilden är från 1971–72. Adéle Swenn dirigerar. Från samma år är också nästa bild, som är tagen under skolans märke i festsalen. Fotografierna togs av Åke Lillas.

folkdrakter_under_market

Sedan tittar vi på en bild från lärarnas kaffebord i ”hemköket”.  Från vänster husmor Ebba, Åke, Adéle, Erik och Ann-Lis, samt undertecknad stående till höger.

lararna

Slutligen vill jag uppmärksamma tre trotjänare, som uppvaktades med Finlands Folkhögskolförenings förtjänsttecken vid avslutningsfesten den 16 maj 1975.

tre_trotjanare

Erik Kullman och Ebba Krook avgick med pension efter 24 respektive 33 års trogen tjänst och lämnade djupa hål i skolans liv. Erik fortsatte som timlärare i slöjd några år. Till höger skolans tidigare rektor Johannes Kronlund, som lämnat skolan 1968, men som uppvaktades med förtjänsttecken för 28 års tjänst, av vilka 16 år som rektor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *